Skip to main content

HET ONTSTAAN

Het was op een mooie najaarsdag in het jaar des Heren 1998. Het was fris en de zon scheen volop. Zeven nietsvermoedende jongemannen, allen studerende aan de rechtenfaculteit, volgden braaf de geplande colleges. Twee van hen kregen tijdens de zoveelste koffiepauze het geniale idee om een eigen studentenvereniging op te richten. Welke vorm was toen nog onduidelijk, maar de naam stond meteen al vast: Los Hombres Locos, afgeleid van de film “Blood in, blood out”.

In de daaropvolgende lunch werden de overige studenten op de hoogte gebracht van dit idee. Enthousiast geraakt door dit idee werd besloten om op korte termijn bij elkaar te komen voor een eerste vergadering. In de dagen daarop kwamen er nog drie studenten bij die ook mee wilden denken over de oprichting van een nieuwe herenclub.

Uiteindelijk werd op de vergadering besloten om een onafhankelijk herendispuut op te richten. In eerste instantie werd sterk de nadruk gelegd op een Mexicaans getint genootschap, vandaar dat we nu nog steeds zijn te herkennen aan de cactus en ook Tequila een belangrijke functie binnen ons dispuut vervult.

Uiteindelijk werd op 25 november 1998, nu dus moeilijk veel dagen geleden, Los Hombres Locos opgericht. Op dit moment is er geen enkele oprichter lid meer, allen zijn afgestudeerd. Het aantal actieve Locos is in de afgelopen jaren gestegen tot 19 leden en 44 reünisten. Onze reünisten zien ondanks hun boeiende en vooral drukke carrière toch nog kans om regelmatig aanwezig te zijn bij dispuutsactiviteiten.

HET KARAKTER VAN ONS DISPUUT

Het karakter van het dispuut kenmerkt zich door de vriendschappelijke band die de leden met elkaar hebben. Dat wil zeggen dat Los Hombres Locos in tegenstelling tot een ontgroening een adspirantentijd kent, de zogenaamde Niño-tijd, waarin leden, maar vooral de Niño’s onderling een goede band met elkaar krijgen. In de Niño-tijd wordt van de Nino’s inzet, creativiteit en gezelligheid verwacht bij het uitvoeren van de opdrachten. Gelijkwaardigheid staat tevens hoog in het vaandel. Ook de oude lullen worden niet vergeten: ieder jaar vinden er meerdere reünisten activiteiten plaats, die menig oud lid (of Nijmegenaar) zich nog lang zal heugen.

DISPUUTSAVOND

Op onze wekelijkse dispuutsavond drinken we een of meerdere biertjes en wordt er vaak stevig gediscussieerd over belangrijke, maar vooral ook onbelangrijke zaken. Dit alles vindt plaats elke woensdag in onze dispuutskroeg, Café TweeKeerBellen. Vooroorlogse bierprijzen en muziek van toen en nu zorgen ervoor dat de sfeer elke week weer tot een hoogtepunt stijgt. Ook gaan we minstens een keer per jaar op dispuutsweekend. Deze weekenden kennen een hoog gehalte aan bier, frikadellen, tequila, slap gepraat en slapeloosheid.

UITSTAPJES

Regelmatig gaan we op pad en bezoeken bijvoorbeeld musea, bierbrouwerijen en wijnproeverijen. Daarnaast gaan we in januari 2024, in het kader van ons Lustrumjaar, op reis naar Mexico! Deze reis geldt als victorie voor alle andere lustrumreizen, die geheel in stijl in Turkije plaatsvonden met sgatje. Naast deze momenten vulden wij onze jaren met allerlei activiteiten. Steeds in ware loco-stijl werden onder andere Nijmegen, Den Bosch, Leeuwarden, Wortel (BE), Heerenveen, Breda, Roermond, Utrecht, Gemert, Venray, Harderwijk, Sneek, Sofia en uiteraard Boerenhol onveilig gemaakt.